بیل گیتس در سال 1375 در وبلاگش از نقش مهم تولید محتوا در دنیای آینده و فضای مجازی نوشت. اکنون که در سال 1400 هستیم، هنوز تولید محتوا مهم است و گمان نمی‌کنیم نقش و اهمیتش را به این زودی از دست بدهد. جالب است بدانید که بیل گیتس در همان سال راجع به انتشار محتوا  نوشت که باید برای تولید کنندگان انواع محتوا در فضای مجازی حقوق مناسبی در نظر گرفت. زیرا در دید او، کارشناس تولید محتوا کسی است که می‌تواند با هنر نویسندگی و خلق محتوای درست و اصولی به فروش، بازاریابی و افزایش آگاهی از برندها کمک کند.

اما کارشناس تولید محتوا دقیقا باید چه کند؟ از کجا شروع کند؟ چطور بداند که محتوایش به کسب و کار کمک می‌کند یا نه؟ و به طور کلی تولید محتوا چیست و چه کاربردی در فضای مجازی دارد؟ ما در این مقاله به این سوالات پاسخ می‌دهیم و فرایند تولید محتوا و انواع محتوا در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام را بررسی می‌کنیم.شما می‌توانید برای دریافت مشاوره و سفارش تولید محتوا خود از کارشناسان استودیو سیانو کمک بگیرید و از مشاوره رایگان ما استفاده کنید.

روش تولید محتوا

تولید محتوا چیست؟

تولید محتوا  (Content Creation)در بازاریابی محتوا (Content Marketing) یعنی فرآیند انتخاب موضوع براساس نیاز کاربران -که به پرسونای مشتری (Persona) معروفند- و تولید انواع محتوای اصولی و سئو محور با توجه به موضوعات انتخابی. به عبارت دیگر هدف از فرایند تولید محتوا در بازاریابی محتوا این است که باید محتوایی تولید کنیم تا کاربر یا بازدیدکننده بپسندد و از آن خوشش بیاید. با این روش می‌توانیم کاربر را به سوی خرید محصول، استفاده از خدمات یا کار مهم خودمان سوق دهیم.

تولید محتوا شامل چیست؟

تولید و بازاریابی محتوا تنها شامل متن نیست و انواع محتوای بصری مثل ویدئو یا اینفوگرافیک را هم در بر می‌گیرد. در حالت کلی، هر محتوایی که پاسخ پرسش‌های کاربر را بدهد، دغدغه‌هایش را درباره موردی خاص برطرف کند، طبق نیاز او نوشته شود، جنبه سرگرمی داشته باشد یا به صورت کلی در مسیر یادگیری کمکش کند، به عنوان محتوای ارزشمند شناخته خواهد شد. در فرایند تولید محتوا، ما هم دقیقا دنبال اعمال همین ویژگی‌ها هستیم.

بازاریابی محتوا

ست گودین (Seth Godin) بازاریاب و نویسنده‌ی معروف گفته است که بازاریابی محتوا تنها چیزی است که از بازاریابی باقی مانده. از نظر او، مشتریان و کاربران، در حال حاضر به دنبال دیدن و خرید محصولات بصورت مستقیم نیستند، بلکه آن‌ها تشنه‌ی شنیدن قصه‌های محصولات هستند. به همین دلیل، بازاریابی محتوا هر روز بیشتر از روز قبل برای کسب و کارها اهمیت پیدا می‌کند. اگر قرار بود که افراد فقط خواهان خواندن اطلاعات محصول و کالاها باشند، بروشورها کافی بودند. اما آن چیزی که باعث رونق کسب و کارها (به ویژه کسب و کارهای آنلاین در فضای مجازی) می‌شود، استفاده درست از دانش تولید محتوا و به طور کلی بازاریابی محتوا (Content marketing)  است.

انواع محتوا

فواید تولید محتوا برای کسب‌وکارها

در گذشته، کسب و کارهای پر قدرت با پشتوانه‌ی مالی قوی، می‌توانستند به سرعت اسم‌شان را سر زبان‌ها بیندازند. اما حالا به لطف اینترنت و فضای مجازی، داشتن پشتوانه مالی دیگر تنها عامل موفقیت و رشد یک کسب و کار نیست. اکنون حتی کسب و کارهای خانگی در صفحات اینستاگرامی نیز می‌توانند با تولید محتوای صحیح و اصولی در فضای مجازی، مشتریان خودشان را جذب کنند. به عبارت دیگر، تمامی وبسایت‌ها، کسب و کارهای اینستاگرامی و نوپا، فرصت یکسانی برای رساندن پیام‌شان به جامعه مخاطب موردنظرشان دارند. این فرصت برابر از طریق محتواسازی به خوبی قابل دستیابی است.

تولید محتوا، اعتماد می‌آورد؛ اعتمادی بین کاربر (مشتری، خواننده یا خریدار) با صاحب برند و کسب و کار. ما باید برای مخاطب محتوایی ارزشمند تولید کنیم، حتی محتوایی خنده‌دار و سرگرم‌کننده. استمرار در بازاریابی محتوا هم نکته‌ی دیگری است که باید به آن توجه کنیم. برنامه‌ریزی برای انتشار تولید محتوا به صورت منظم، خواننده را وا می‌دارد تا دوباره و دوباره به صفحه با وبسایت ما سر بزند. محتواسازی به شناخت افراد از برند هم کمک می‌کند. وقتی برنامه‌ای مداوم برای تولید محتوای هدف‌دار داشته باشیم، به مخاطب کمک می‌کنیم که ما را بیشتر بشناسد.

هربار که مخاطب روی مقاله‌ یا ویدئویی از ما کلیک می‌کند، نام برند و کسب و کار ما بیشتر و بیشتر در خاطره‌اش حک می‌شود. از این رو، وقتی شخصی دنبال چیزی است که در حوزه‌ی تخصصی محتواهای ماست، سریعا اسم برند ما در ذهنش نقش می‌بندد و سراغ وبسایت یا حتی اینستاگرام ما می‌آید؛ چون می‌داند که صفحه وبلاگ یا اینستاگرام ما، مطالبی را منتشر می‌کند که مناسب اوست و به کارش می‌آید.

هدف تولید محتوا

هدف بازاریابی محتوا، ایجاد مخاطب و تشویق کردن او به خرید چیزی است. اما هدف تولید محتوا، بسیار زیرکانه ‌تر است.

هدف تولید محتوا، ارتباط با مخاطبان به صورت فردی است. محتوا، در دسترس تعداد زیادی از افرادی قرار می ‌گیرد که مخاطب را تشکیل می ‌دهند. اما در عین حال، علایق، مشکلات و امیدهای هر یک از مخاطب را نیز به آن‌ ها نشان می ‌دهد.

فهمیدن این نکته اساسی، تفاوت بزرگی در اثرگذاری انواع محتوا ایجاد می ‌کند. اگر هدف محتوا تحریک برخی افراد برای انجام عملی است، لازم است تا یک فرد را نشانه بگیرد.

این فرق میان “صحبت کردن درباره یک فرد” و “صحبت کردن مستقیما با او” است. شخصی که به دنبال جذب او به سمت برند خود هستید، نماینده پرسونای بازاریابی شما است. آن پرسوناها به عنوان بخشی از استراتژی محتوای شما عمل می ‌کنند.

روش ارتباط با فرد، تولید محتوایی است که سرگرم‌کننده، آموزنده، آگاه‌ کننده یا ترکیبی از هر سه مورد باشد.

  • محتوای سرگرم ‌کننده، افراد را در سطحی حسی متصل می‌ کند.
  • محتوای آموزشی در فضای مجازی مخاطبین را در سطحی روشنفکرانه جذب می کند
  • محتوای آگاه‌ کننده افراد را در سطح توجهی جلب می‌کند.

فرایند تولید محتوا

ویژگی‌ های محتوای خوب برای فضای مجازی

بیایید ویژگی‌های یک محتوای خوب را بررسی کنیم و ببینیم به چه محتوایی محتوای خوب گفته می‌شود؟

  1. مخاطب: در مرحله اول محتوا باید مخاطب ما را در نظر داشته باشد. بهتر است قصد ما از فرایند تولید محتوا مشخص باشد و به طور دقیق بدانیم که مخاطبین ما به دنبال چه چیزی هستند.
  2. هدف: دومین ویژگی یک محتوای مناسب، هدفمند بودن آن است. به این صورت که بطور کامل هدف و خواسته خود را از تولید این محتوا بدانیم. در این صورت موفق می‌شویم که نظر مخاطب را جلب کنیم.
  3. تازگی: محتوای خوب باید دست اول باشد و کپی نشده باشد. اگر برای محتواسازی از محتوای دیگران استفاده کنیم، به فعالیت‌های خود ضربه زده‌ایم و ممکن است به جای پیشرفت دچار پسرفت نیز بشویم.
  4. کیفیت: هر محتوایی اگر کیفیت لازم را نداشته باشد، در برقراری ارتباط با مخاطبین دچار مشکل می‌شود. سعی کنید در محتواسازی از بهترین ابزارها استفاده کنید و خلاقیت و زیبایی را فراموش نکنید.

انواع محتوا در فضای مجازی

  • متن و مقاله برای وبسایت
  • متن توییت برای نرم‌افزار توییتر
  • میم ها – Memes (تصاویر یا ویدیوهای خنده دار)
  • تصاویر شامل اسکرین شات از نوت پد گوشی یا چت با دیگران و تصاویر عکاسی شده از قبل
  • اینفوگرافی (آمار و خبرهای خلاصه شده در تصویر و نمودار)
  • ویدیوهای شخصی ضبط شده، تیزرهای تبلیغاتی و ویدیوهای آماده ترجمه و زیرنویس شده
  • لایو اینستاگرامی
  • پادکست
  • وبینار و محتوای آموزشی

بازاریابی محتوا

فرآیند تولید محتوای با کیفیت

بهتر است در ابتدا با اصول و فرایند تولید محتوا آشنا شده و بعد در این مسیر قدم بگذارید. در جقیقت شما باید تکلیف را با خودتان روشن کنید که چه محتوایی می‌خواهید، برای چه افرادی می‌نویسید و در چه فضایی این محتوا منتشر می‌کنید. در این صورت می‌توانید تصمیمات درستی هنگام تولید محتوای خود بگیرید و بازاریابی محتوا را به شکل صحیح تری انجام دهید .

ما بازاریابان مشغول کار هستیم. وقتمان را برای سیستم‌های ناکارآمد هدر نمی‌دهیم. به همین دلیل برای هر کاری که قصد انجام آن را داریم، برای انجام آن فرآیندی ایجاد می‌نماییم. ما در بازاریابی محتوا، سیستمی را تولید می‌کنیم، آن را تا زمانی که شروع به کار کند تغییر می‌دهیم؛ سپس سیستم ایجاد شده را بارها و بارها تکرار می‌کنیم تا نتیجه مورد نظرمان را بدست آوریم.

چگونه تولید محتوا کنیم؟

در این قسمت روش تولید محتوا برای قسمت وبلاگ یک وبسایت را بصورت مرحله به مرحله آموزش می‌دهیم. با ما همراه باشید.

مرحله اول: سرچ سئو

اولین مرحله از فرایند تولید محتوا پیش روی شماست. باید اطمینان حاصل کنید که آیا این ایده‌ها می‌توانند در وسعت بزرگتر برای مخاطبان بیشتر اعمال شوند یا خیر. مطمئناً نوشتن یک پست وبلاگ برای یک فرد بصورت منحصر به فرد بسیار عالی خواهد بود اما این به نوعی هدر دادن انرژی است.

تحقیقات سئو در فرایند تولید محتوا  (تحقیقات کلمات کلیدی a.k.a) حجم جستجوی یک عبارت خاص از کلمات کلیدی را به شما نشان می‌دهد. یک راه خوب برای تحقیق در مورد کلید واژه‌ها، نوشتن سؤالاتی است که احتمال دارد پرسونای خریدار شما طبق آن موانع و اهداف باشد. سپس در مورد کلمات کلیدی مرتبط با سؤال‌ها تحقیق کنید تا ببینید افراد به اندازه کافی، آن‌ها را جستجو می‌کنند یا نه.

یک قانون کوچک این است که کلمات کلیدی قابل دسترس را به عنوان هدفتان قرار دهید، به این منظور که حجم جستجوی ماهانه (MSV)  داشته باشید و کلمات کلیدی مشکلی که در دامنه قلمرو محتوا شما قرار می‌گیرند را بشناسید. اگر وبلاگ نویسی را به تازگی شروع کرده‌اید، هدف قرار دادن کلمات کلیدی رقابتی به شما پیشنهاد نمی‌شود.

چند روش برای انجام تحقیقات کلمات کلیدیتان وجود دارد:

  • از ابزارهای تحقیق در مورد کلید واژه‌ها، مانند SEMRush یا Moz Keyword Explorer استفاده کنید.
  • کلمه کلیدی خود را در یک موتور جستجو تایپ کنید و آنچه را که نشان می‌دهد، یادداشت کنید.
  • بخش جستجوهای مرتبط را در صفحات نتایج موتور جستجو (SERPs) بررسی کنید.

کارشناس محتوا

مرحله دوم: ایده پردازی برای محتواسازی و بازاریابی محتوا

حالا که کلمات کلیدی را برای هدفتان مشخص کرده‌اید. زمان آن است که در فرایند تولید محتوا، ایده‌های محتوا را مانند طوفان مغزی ایجاد کنید. تحقیقات HubSpot نشان می‌دهد که بهترین راه برای سازماندهی مراحل بازاریابی محتوا، استفاده از مدل خوشه‌ای(topic clusters)  است. به این معنی که شما یک صفحه ستونی بلند و کامل را بر پایه یک کلمه کلیدی تشکیل می‌دهید. و بعد از آن محتوایی که تولید کرده‌اید را به این زیر موضوع‌ها پیوند می‌دهید.

مدل خوشه‌ای طوفان مغزی را بسیار ساده‌تر می‌کند، زیرا اکنون شما ساختار مشخصی را دنبال می‌کنید. شما می‌توانید از کلید واژه اصلی خود برای ایجاد یک بخش ستونی(pillar piece)  استفاده کنید تا آن موضوع را به صورت عمیق پوشش دهد. سپس می‌توانید مطالب کوتاه‌تری را تولید کنید -اینفوگرافیک ها، پست‌های وبلاگ، قالب‌ها- که به مخاطبان شما کمک می‌کند تا عمیق‌تر با موضوع ارتباط برقرار کنند و کلمات کلیدی بلندتری را هدفشان قرار دهند.

در بازاریابی محتوا اگر در پی ایده‌های خود هستید، توصیه ما این است که از کتابهایی که خوانده‌اید، مطالعات مربوط به صنعتتان، سایت‌های رقیب خود یا جستجوی مرتبط با SERP ها، کمک بگیرید. هنگامی که همه ایده‌های خود را روی کاغذ آوردید، می‌توانید تقویم سرمقاله خود را گسترش دهید و شروع به انجام کار کنید.

مرحله سوم: نوشتن محتوا (تولید محتوا)

آیا می‌خواهید در وبلاگ تجاری خود جوک بنویسید؟ درست مانند اینکه نباید در یک متن بانشاط و خنده‌دار از اصطلاحات تجاری و تخصصی استفاده کنید، در یک متن تجاری هم بهتر است از جوک استفاده نکنید. می‌توانید سبک تولید محتوا خود را براساس محتواهای رقبای خود و مقالات مختلفی که توانسته‌اند باعث جذب مخاطب شوند، صورت دهید. تلاش کنید چندین نوبت مطالب خود را مورد بررسی قرار دهید تا اگر اشتباهی در آن وجود داشت، برطرف کنید، از همین رو همیشه قبل از کمیت، کیفیت را در محتوای خود مدنظر داشته باشید.

سفارش تولید محتوا

افرادی که لحن تولید محتوای شما را مشخص می‌کنند، مخاطبانتان هستند و شما نیز باید تا جای ممکن به خواسته‌های آنها توجه داشته باشید. یاد بگیرید که چه چیزی می‌تواند باعث از دست دادن مخاطب شود و بهترین راه برای جذب مخاطب چیست؟ از مخاطبان خود سوال کنید چه می‌خواهند و سپس سعی کنید خواسته‌های آنها را برآورده کنید.

قدرت تولید محتوای خاص شما، ممکن است فیلم، گرافیک یا پادکست باشد. هرچه که هست، روند تولید آن ازدستورالعمل های مشابهی پیروی می‌کند:

  • برای پرسونای خود بنویسید. برای ساختن اثری که تاثیرگذار باشد، از صدای آنها، حس‌هایشان و حتی شوخ طبعی آنها استفاده کنید.
  • از عناوین، توضیحات متا و دیگر موارد برای مجبور کردن مخاطبان خود در خواندن مطالبتان استفاده کنید. نکات مهم و تیترهای اثرگذار مطالب خود را درست در عنوانتان قرار دهید تا آنها بدانند که چرا باید آن را بخوانند.
  • محتوایی منحصر به فرد تولید کنید. اطلاعات ساده‌ای که از قبل موجود است را استفاده نکنید. برای تأکید بر نکات خود، از یک سبک منحصر به فرد استفاده کرده یا به تحقیقات تازه تر استناد نمایید.
  • به یک ایده خاص بچسبید و از مطالب خود برای توسعه آن استفاده کنید. خواننده خود را با توضیح چندین موضوع نیمه مرتبط در یک مطلب، گیج نکنید.
  • صادقانه و واقع گرایانه بنویسید. سعی نکنید مخاطب خود را با نثر فصیح یا کلمات قلمبه سلمبه تحت تأثیر قرار دهید.
  • مختصر و واضح بنویسید. نیازی به استفاده از استعاره‌های گیج کننده نیست.

مرحله چهارم: ویرایش محتوا

نحوه ویرایش کار خودتان (یا دیگران) یک فرایند ذهنی است. شاید شما قصد داشته باشید همان لحظه ویرایش کنید یا چند روز صبر کنید و محتوایتان را بدون چشمان خسته مرور کنید. احتمال دارد اهمیت زیادی به دستور زبان دهید یا یک قطعه محاوره‌ای را به عنوان هدفتان انتخاب کنید.

در هر صورت، در تولید محتوا بعضی از موارد وجود دارد که شما باید به آنها هنگام ویرایش توجه نمایید از جمله بیانی فعال، زبانی واضح، جملات کوتاه و فضای سفید.

مرحله پنجم: آپلود کردن محتوا

حالا که محتوا شما آماده است، باید آن را در جایی قرار دهید که افراد بتوانند به آن دسترسی پیدا کنند. سیستم مدیریت محتوا (CMS) برنامه‌ای است که میزبان آن محتوای دیجیتالی است و به شما این قابلیت را می‌دهد که آن را در وب سایت خود (یا هر جای دیگری در وب) نمایش دهید.

کاربرد CMS این است که کل محتوای شما را به هم متصل کرده و آن را در یک مکان ذخیره می‌کند. به همین دلیل می‌توانید به راحتی با استفاده از لینکی آنها را به صفحه وبلاگتان یا ایمیلتان ارتباط دهید. همچنین می‌توانید نتایج کلیه مطالبی را که برای یک کمپین خاص تولید کرده‌اید تجزیه و تحلیل کنید. CMS شما را از داشتن سیستم بازاریابی محتوای منفصل، حفظ می‌کند.

هدف تولید محتوا

مرحله ششم: انتشار محتوا

انتشار مطالب به سادگی کلیک کردن روی یک دکمه است.

اگر به تازگی محتواسازی را شروع کرده‌اید، کلیک بلافاصله برای انتشار محتوا، ممکن است مخاطبان شما را تحت تأثیر قرار ندهد. ولی ما اگر یک برنامه انتشار منظم، مانند ارسال پست در هر چهارشنبه را دارید. و مخاطبان شما انتظار انتشار پست در روز چهارشنبه را داشته باشند، حتماً آن را می‌بینند.

مورد دیگری که باید به آن دقت داشته باشید، انتشار محتوا مطابق روندها یا رویدادهای حساس به زمان است. به عنوان مثال، اگر درباره تعطیلات ملی یا رویدادهای جاری محتوا تولید می‌کنید. بهتر است انتشار محتوا را در زمان‌های خاصی انجام دهید. CMS به شما این امکان را می‌دهد که پست‌ها را برای زمان‌های مشخصی برنامه ریزی کنید. تا انتشار محتوا بصورت خودکار انجام شود.

مرحله هفتم: ویراستاری

آخرین چیزی که برای بهتر کردن محتوا نیاز دارید، ویرایش مناسب است. قبل از اینکه محتوای خود را در سایت منتشر کنید متن را از نظر اشکالات گرامری و املائی چک کنید تا هیچ گونه ایرادی نداشته باشد. حتی می‌توانید از دیگران بخواهید که کار شما را نقد کنند و مواردی که ممکن است به چشم شما نیاید را به شما تذکر دهند. به یاد داشته باشید که محتوا باید روان، خلاصه، آموزنده و دارای نکات جذاب باشد. همچنین دقت کنید که یک متن طولانی و پر اشکال، باعث می‌شود که مخاطب نتواند منظورتان را متوجه شود. و از زمانی که در سایتان گذاشته است، دلسرد گردد.

انتشار محتوا

تولید محتوای شبکه‌ های اجتماعی

تا اینجا راجع به انواع محتواسازی برای بخش وبلاگ یک وبسایت صحبت کردیم. اما بهتر است بدانید که ایجاد محتوا برای شبکه‌ های اجتماعی در تولید محتوا نیز یک هنر است. همچنین با دارا بودن ۲٫۶ میلیارد کاربر که در این پلتفرم‌ها در سراسر جهان وجود دارد، این کاربران بسیار ارزشمند هستن. به عبارت دیگر در شبکه های اجتماعی مخاطبان مشتاقی دارید که آماده هستند تا با محتوایتان درگیر شوند. در اینجا چند نکته سریع برای ایجاد انواع محتوا در برخی شبکه ‌های اجتماعی محبوب ارائه شده است.

فیسبوک: می‌توان برای ایجاد جمع‌های کوچک از طریق گروه‌هایی در فیس بوک یا اشتراک گذاری در بین مخاطبان زیاد از صفحات فیسبوک استفاده کرد. زمانی که صحبت از به اشتراک گذاری محتوا پیش می‌آید، سؤالات و فیلم‌ها، بالاترین نرخ درگیری را برای کاربر ایجاد می‌کند.

اینستاگرام: برای به اشتراک گذاشتن تصاویر با کیفیت بالا و فیلم‌های کوتاه با زیرنویس، مناسب‌ترین گزینه است. هشتگ ها تا زمانی که به حساب و برندتان مرتبط باشند، در این پلتفرم به خوبی کار می‌کنند. استوری اینستاگرام روش تازه‌ای برای تعامل با طرفدارانتان از نظرسنجی سریع گرفته تا پاسخ به سؤالات، لایو و… شامل می‌شود.

یوتیوب: ۱٫۳ میلیارد کاربر دارد. بسیاری از موفق‌ترین مطالب موجود در این پلتفرم، نحوه راهنمایی، vlog ها، بررسی محصولات و فیلم‌های آموزشی است.

توییتر: بهترین شیوه‌های استفاده از توییتر، شامل پیام‌های کوتاه، تصاویر پشتیبان، هشتگ های مربوطه و توییت کردن دوباره است.

تولید محتوا چیست

جمع بندی

در این مقاله آموختیم که امروزه تولید محتوا و بازاریابی محتوایی، بهترین راهکار برای بازاریابی اینترنتی است. بهترین شبکه های اجتماعی برای بازاریابی محتوا، اینستاگرام و توییتر هستند.آینده کاری محتواسازی روشن و بازار کار کارشناس محتوا رو به رشد است. ابزارهای زیادی برای تولید انواع محتوا حتی با گوشی وجود دارند که این کار را ساده‌تر و باکیفیت‌تر کرده‌اند. به بررسی این که یک کارشناس محتوا باید چه توانایی‌هایی داشته باشد و هدف و وظیفه او چیست، پرداختیم. راه‌های کسب درآمد از تولید محتوا را توضیح دادیم. درباره‌ اینکه انواع دسته بندی محتوا چیست و دقیقا چه مراحلی برای تولید محتوا باید طی شود نیز صحبت کردیم.

محتوایی که کارشناسان ما در استودیو سیانو تولید می‌کنند برند شما را به بهترین شکل مخاطب معرفی می‌کند. و فروش شما را افزایش می‌دهد. با سفارش تولید محتوا و خدمات سوشال مدیا مارکتینگ از استودیوی ما شما می‌توانید رشد چشمگیری را تجربه کنید. برای دریافت مشاوره رایگان همین حالا با ما تماس بگیرید.